A plüss játékok –vagy az adott kor annak megfeleltethető játékai – az emberiség gyökeréig visszavezethető múlttal rendelkeznek. Ezek a puha, bársonyos játékok többet jelentenek ma, mint egy egyszerű kis kedvenc. Nemcsak szórakoztatóak és megnyugtatók, hanem nagyon fontos szerepet töltenek be a gyerekek érzelmi és mentális fejlődésében is.

Az embert többek között az teszi emberré, hogy játszik (ld. Homo Ludens). Életünkben a játék hatalmas jelentőséggel bír, folyamatosan jelen van a hétköznapokban (legyen az akár plüss, szóviccek, társasjátékok, flörtölés) még felnőttként is. A gyerekek életében azonban kitüntetett szerepe van; szinte iskoláskorig az ébren töltött idejük közel kétharmadát csak ezzel töltik. A játék során betöltött szerepükbe való belehelyezkedéssel ismernek meg új szituációkat, kapcsolódnak akár tőlük addig idegen minőségben is társaikhoz.

A plüssök a 20. század legelején indultak világhódító útjukra. Lassan felcserélték a porcelán és a csuhé babákat, mindenki számára elérhetővé és megfizethető váltak. Olyan szintű népszerűségre tettek szert, hogy már szüleinktől, sőt akár nagyszüleinktől is halhattunk kedvenc, ősi plüsseikről.

Nem véletlen a töretlen siker. A plüssök számos pozitív edukációs tulajdonságot hordoznak magukban.

  1. Biztonság, bizalom

    Az első és legfontosabb előnye a plüss játékoknak, hogy nyugtató hatásuk van a gyerekekre. A puha és bársonyos érintésük a kisgyermekek számára kényelmes és biztonságos érzést nyújt. Ez a biztonságérzet nagyon fontos a kisgyermekkorban, egyfajta biztos pontot és pajzsot jelentenek az őket érő rossz és kellemetlen dolgokkal szemben. Segíti őket abban, hogy bizalommal tudjanak kilépni a komfortzónájukból.

  2. Empátia

    A plüss játékok segítenek a gyerekeknek megtanulni az érzelmi összekapcsolódást is. Elsőként a gyermekek a szüleikkel és közeli rokonaikkal alakítanak ki érzelmi kötődést, idővel pedig, ahogy cseperednek és alakul az énképük, úgy próbálnak folyamatosan önállósodni (ennek csúcsa tinédzserkorban jön el). Ebben a folyamatban segít nekik a plüss játék – mint biztos pont -, akivel átvészelhetik a szülőkön túli érzelmi kapcsolódások kialakításának kezdeti időszakát. Ilyenkor a szeretett plüss válhat a legjobb baráttá, ami által megélhetik az addig ismeretlen érzelmeiket.

    A plüssöknek köszönhetően a gyerekek könnyebben kommunikálnak egymás között is, mivel a játék során más karaktereknek adnak hangot, a bőrükbe bújnak, és megosztják a belső gondolataikat.

  3. Kreativitás

    A plüss játékoknak kreatív szerepük is van a gyerekek életében. Azok a gyerekek, akik sokat játszanak plüss játékokkal, gyakran élénk fantáziával rendelkeznek. A plüssök elősegítik a kreatív gondolkodást és az önkifejezést, valamint fejlesztik a képzelőerőt is.

    A fentebb írtak alapján szembetűnő, hogy milyen hatalmas jelentőséggel bírnak a plüssök gyermekeink életében. Legyünk tehát figyelemmel rájuk, fogadjuk el, hogy ragaszkodnak hozzá(juk) a kicsik, hiszen ők jelképezik számukra az önkifejezés rögös útjának kezdetét.