Aranyhaj története minden kislányt és kisfiút elvarázsol. Nem véletlen dolgozta fel újból a Disney a klasszikus Grimm-történetet, amely mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A 2010-es animációs film sok tekintetben újító volt. Új szemszögből dolgozta fel egy Disney hercegnő életét és kalandjait. De miért is olyan különleges Aranyhaj és a nagy gubanc?

  1. Erős és független női karakter:

    Aranyhaj egy olyan karakter, aki erős és független női szereplőként tűnik fel a Disney mesék sorában. Ő nem csak a klasszikus hercegnői státuszt képviseli, hanem bátor és eltökélt is. Megmutatja a gyerekeknek, hogy a nők is lehetnek vezetők, akik képesek megbirkózni a nehézségekkel és saját sorsukat is képesek irányítani. Nem kell a megmentő hercegre várniuk, hogy kiszabadítsa az őket érő sorscsapásokból.

  2. Egyedi karakterfejlődés

    Aranyhaj karaktere mély, érzelmileg gazdag. A történet során megismerhetjük az ő személyes utazását, amiben először naiv és szeleburdi, viszont ég a kalandvágytól, így felfedezi a film során a világot és önmagát. Ez a karakterfejlődés lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy közelebbről megismerjék Aranyhaj belső gondolatait és érzéseit, és empatikusan kapcsolódjanak hozzá, így megismerhetik saját magukat is. Kiemelendő még Flynn karakterfejlődése is, hiszen a mese alatt a tolvajból egy erkölcsileg erős szereplővé válik.

  3. Téma és látványvilág

    Abból kiindulva, hogy Aranyhaj független és erős női karakterként jelenik meg, a központi téma nem a fényűzés és gazdagságba belekerülés általi kiszabadulás köré csoportosul, hanem az önmegvalósítás, család és önállóság kerül a nézők szeme elé.

    Mindemellett az Aranyhaj és a nagy gubanc animációs film egy meghatározó mérföldkő is a Disney történetében, hiszen ez volt az első olyan egész estés mesefilm, amely más technikával készült, mint az elődei.

Napjainkban az erős női karakterek reprezentálása elengedhetetlen a kislányok és kisfiúk számára is a világunkban végbemenő változások miatt (is). Aranyhaj ennek tökéletes példája; szórakoztató, elég mély és kiváló példát mutat a gyerekeknek a hétköznapok problémáinak feldolgozásában.