Gyerkőcödet nem lehet elcsábítani a tévé elől, ha kedvenc akcióhősei kalandjait vetítik? A gyerekszoba polcai dugig vannak játékokkal, de lurkónk csak a Batman- vagy a Superman-figurával játszik egész nap? Talán meglepő, de ezzel semmi gond sincs: valószínűleg egy példaképet lát bennük. A jó minták pedig nemcsak kisgyerekkorban fontosak – még a felnőttkorban is meghatározó lehet az az erkölcsi iránytű, ami kedvenc hőseinkkel belénk ivódik. Szeretnéd jobban megérteni, miért rajong gyermeked a szuperhősökért? Görgess lejjebb – cikkünkben megmutatjuk!

Szuperhősök, mint példaképek

Minden életszakasz új kihívásokat hoz magával. Egyeseknek a bölcsőde, másoknak az óvoda az első olyan közeg, ahol idegen emberekkel találkoznak, és ahová be kell illeszkedniük. Ha gyermekünk cserfesebb, élénkebb természet, neki lehet, ez kevesebb nehézséget okoz majd; ám ha csemeténk inkább befelé fordulóbb, visszafogottabb típus, ez neki talán kicsit hosszabb időbe telik majd. A váratlan helyzetek azonban próbatételek elé állítják lurkóinkat akkor is, ha nyitottabb, akkor is, ha picit zártabb világ – ám ha visszagondolnak arra, hogy példaképeik mit tennének egy adott helyzetben, az bátorságot önthet beléjük. A szuperhősök tehát ezért is fontosak – ám ez csak egy a számos ok közül!

Ezt tanulja meg gyermeked a kedvenc hőseitől

  1. Hogy minden helyzetben van választása…

…és ezen nem változtat az, mit mondanak mások.
 

  1. Hogy hogyan érheti el a céljait…

…miközben nem gázol át másokon.
 

  1. Hogy nem létezik számára lehetetlen…

…hiszen, ha Vasembernek sikerült, neki is menni fog!
 

+1. Hogy még ebben a zavaros, számára talán furcsa világban sem kell elveszettnek lennie…

…hiszen egy jó példakép egyben iránytű is az élethez.

Bár érthető, ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk Supermant követve harcoljon a világ megmentéséért, a problémamegoldási készségei sokat fejlődhetnek, ha eljátszik néhány jelenetet kedvenc meséiből. Teremtsd meg rá neki a lehetőséget: lepd meg kedvenc szuperhősével a Neverland kínálatából!